VAKANDA NŐI

2018.07.06 12:32
T’Challa (Chadwick Boseman), az ifjú afrikai herceg epikus történetét bemutató Fekete Párduc rajongók generációit nyűgözött le szerte a világban. A film valóságos jelenséggé vált, és heteken át uralta a bevételi listákat, június 20-án pedig végre DVD-n befutott. Hogy a megjelenést megünnepeljük, elbeszélgettünk a film alkotóival és szereplőivel Vakanda nőiről. Ha mindent tudni szeretnél róluk, akkor olvasd el, hogy vélekednek Vakanda asszonyairól az őket eljátszó fantasztikus színésznők!
 
LUPITA NYONG’O [NAKIA]
„Imádom azt, ahogy a Fekete Párduc a nőket képviseli. A filmben mi mindnyájan önálló individuumok vagyunk. Mindnyájan erősek vagyunk, és anélkül tudunk kiállni magunkért, hogy összetűzésbe keverednénk egymással. Azt hiszem, ez nagyon fontos üzenet lehet a gyerekeknek – fiúknak és lányoknak egyaránt.
 
A Fekete Párducban a nők teszik a dolgukat, és támogatják egymást. Gyakran vitatkoznak egymással, és mindegyiknek van saját véleménye, de nem ellenségeskednek egymással, ami szerintem nagyon fontos dolog. Ennek köszönhetően a nézőkben kialakulhat egy kép arról, hogy Vakanda milyen lehet nemzetként. Itt a nők és a férfiak egy szinten állnak, és azt is láthatjuk, hogy egy társadalom milyen hatékony tud lenni, ha kihasználja a nőkben rejlő potenciált.
 
A mozi képes arra, hogy megmutassa, kik voltunk, kik vagyunk és kikké válhatunk – és Vakanda jó példa arra, hogy kivé válhatunk. Ennek a nemzetnek lehetősége volt arra, hogy külső behatások nélkül fejlődjön, ugyanis nem érintette a kolonizáció szele, amely a saját kultúráját ráerőszakolta másokéra. A saját feltételeinek megfelelően fejlődött azzá, ami. És ezen fejlődés során rájöttek arra, hogy aknázhatják ki leginkább a polgárjaikat, ami azt jelenti, hogy a nők kiállhatnak magukért, és mindeközben a férfiak jogait sem sértik vagy kockáztatják. Vakandában egy nőnek is lehet hatalma, de dönthet úgy is, hogy kiáll a mellette álló férfiért.
 
Ezt láthatjuk Fekete Párduc karakterénél is, aki egy nagyhatalmú, vibrániumba öltöztetett fickó, de mégis ott van az oldalán Okoye (Danai Gurira). Az általam játszott Nakia személyében pedig van egy bizalmasa is. Rá hallgathat, és mindig számíthat rá. Szerintem tök jó ezt látni. Imádom, hogy ezt kérdés és magyarázat nélkül mutatja be a film: egyszerűen így működnek a dolgok ebben az országban, ahol még soha nem járhattunk azelőtt. De betekintést nyújt abba is, hogy a való világ is lehetne ilyen.”
 
DANAI GURIRA [OKOYE]
„Mikor a Fekete Párduc rendezője, Ryan Coogler leült velem megbeszélni, hogy képzeli el a filmet, a történetet, a karaktereket és különösen a nőket, tátva maradt a szám, ugyanis az ember nem túl gyakran hallhat ehhez hasonló történeteket. Nem túl gyakran találkozhatsz ilyen elképzelésekkel. Fantasztikus volt.
 
Annyi mindent tudnék mondani arról, milyen nagyszerűen építette fel a női karaktereket Ryan ebben a filmben, és szerencsésnek érzem magam amiatt, hogy ebben a munkában mi is részt vehettünk. Imádom, hogy ezek az afrikai nők mennyire jól ki vannak dolgozva és mennyire összetettek. Emlékszem, hogy arra gondoltam, hogy ’Hű, ez nem semmi! Alig várom, hogy lássam, és ráadásul szerepelhetek is benne!’
 
Azonnal megtetszett a Dora Milaje, ez a kizárólag nőkből álló testőrség ötlete. Már maga az elképzelés is nagyon tetszett, de aztán hihetetlen érzés volt látni, ahogy életre kel (az előkészületi munkák során). Elkezdtem edzeni ezekkel a fantasztikus nőkkel, és aztán együtt mentünk el leborotválni a fejünket. Szép sorban kopaszra nyírtuk magunkat – és ezáltal is egyfajta testvériség alakult ki közöttünk. Ekkor kezdett el növekedni bennünk a büszkeség. Magunkévá tettük azt az erőt, amit ezek a nők képviseltek.
 
Imádom azt a pillanatot a filmben, melyben Okoye kijelenti, hogy ő nem akar parókát húzni. Nem akarja eltakarni a fejét. Büszke arra, ahogy kinéz, és kopaszon, azzal a tetoválással a fején akar bemenni arra a helyre. Igazi lázadó pillanat volt, de a jó értelemben véve lázadó, hisz azt jelenti, hogy haj nélkül is lehetsz szép.”
 
LETITIA WRIGHT [SHURI]
„Szerintem nagyszerű érzés látni, hogy a Fekete Párducban ennyi erős női karakter van, ugyanis igen keveset látni belőlük a filmekben mostanság, főleg erős női fekete karaktereket. Ráadásul a filmben szereplő női karakterek mind-mind jól kidolgozottak. Nem egydimenziósra írták őket. Összetett figurák. Izgalmas érzés volt ezt látni, és inspirációval töltött el, hogy ennek én is részese lehettem, mivel nagyon sokat jelent nekem.
 
Az is tetszik, ahogy a vakandai férfiak beállnak a nők mellé. Senki sincs aláaknázva a másik nem által. A férfiak nem mondanak olyanokat, hogy ’Shuri, neked nem kéne ilyen tech-dolgokkal foglalkoznod.’ Azt mondják: ’Csináld csak!’ T’Challa is azt mondja: ’Gyerünk, hugicám, ez a te asztalod. A te birodalmad. Csináld, amit szoktál! Nem kell mással foglalkoznod.’ Imádom, hogy a királynak ilyen a mentalitása. fantasztikus. Mindenki azzal foglalkozhat, amiben a legjobb.
 
Annyira tetszik, amit a Marvel ezzel a filmmel tett. Azt mondják, hogy a nők pontosan olyan nagyszerűek, mint a férfiak. Egyik se különb a másikhoz képest. Durván egyensúlyban vannak.”
 
FOREST WHITAKER [ZURI]
„Nagyon örülök annak, hogy ennyi és ilyen sokféle erős nő van ebben a filmben. Ezek a nők nem csupán fantasztikus harcosok, akik azt mutatják meg a világnak, hogy a nők is erőteljesek, hanem a szellemükben is harcosok, akik képesek a hódításra, és rendelkeznek a győzelemhez szükséges eszközökkel.
 
Az anyaság erejét Angela Bassett karaktere, Ramonda képviseli, ahogy a gyermekeiről gondoskodik. Segít a fiának és a lányak előre haladni az útjukon, és bármire képes lenne azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyermekeivel minden rendben lesz.
 
És ott van Shuri, aki megmutatja, hogy mire képes ennek a világnak a technológiája. Ő azt a tényt illusztrálja, hogy a nők is képesek felnőni a technológiához és a matematikához – a film felismeri ezt a nőkben rejlő lehetőséget. Ezek nagyon erőteljes kinyilatkoztatások a világnak.”
 
MICHAEL B. JORDAN [ERIK KILLMONGER]
„Vakandában a matriarkák jelentik az ország tartópillérjeit, amire építeni lehet, és a férfiak a nőkből merítenek erőt, tőlük kapnak iránymutatást. Szerintem elképesztően fontos, hogy a fiatal lányok és a nők azt lássák, hogy a filmekben és sorozatokban erőteljesnek mutatják be őket – és szerintem Vakanda ezt nagyon jól csinálja. Szerintem ebből a szempontból a Fekete Párduc fantasztikusan sikerült.
 
Nagyon sok erős női karakter van ebben a filmben. A legkönyörtelenebb harcosok mind nők. A király testőrsége – a Dora Milaje – kizárólag nőkből áll. Ezt Ryan Coogler rendező és Joe Robert Cole író mindenképp ki akarta hangsúlyozni a történetben.
 
Afrikában a nők jelentik a társadalom alapjait, és nagyon pozitív hatással vannak mindenkire. Óriási hiba lett volna ezt figyelmen kívül hagyni a filmben, ugyanis hűek akartunk lenni a valósághoz.
 
Sok-sok nagyon tehetséges nő játszik ebben a filmben Lupita Nyong’ótól Danai Gurirán át Angela Bassettig. Óriási volt együtt játszani velük a filmben, de azt hiszem, nekem a Letitia Wright által eljátszott Shuri karaktere a kedvencem. Szerintem fantasztikus figura. Hihetetlenül eszes, és az egysorosai büntetnek.”
 
RYAN COOGLER TÁRSÍRÓ/RENDEZŐ
„Néhány afrikai kultúrában a nemek szerepe egészen más, mint amit megszokhattunk. Afrikában is vannak olyan nemi szerepek, melyek más kultúrákban is ugyanúgy működnek, de néhány dolog egészen más. Az erős nőket és a nők által a társadalomra gyakorolt hatásokat egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt mi is körbe akartuk járni a filmünkben, habár ez már a Fekete Párduc-képregényekben is jelen volt.
 
T’Challa anyja, Ramonda folyamatos befolyással van a férfi világára. T’Challa és a húga kapcsolata pedig olyan, amihez hasonlót elég ritkán látni a képregényfilmekben és az akciómozikban. Ezzel is részletesen akartunk foglalkozni, ugyanis nincs olyan szuperhős, akinek lenne egy húga – ráadásul T’Challa életében a Shurihoz köthető kapcsolata a legfontosabb. Ezt mi is körbe akartuk járni. És aztán ott van a Dora Milaje, ez a nőkből álló elitharcos testőrség.
 
Ebben a filmben elejétől végig rengeteg igen tehetséges nő működött közre. Nem azért szerződtettük őket, mert nők voltak, hanem azért, mert ők voltak a legmegfelelőbb emberek a feladatra. Olyanokra gondolok, mint Rachel Morrisonra, az operatőrünkre, Ruth Carterre, a jelmeztervezőnkre, Hannah Beachlerre, a látványtervezőnkre és Lisa Satrianóra, a rendezőasszisztensünkre. Az utómunkálatok során a filmet Michael Shawver és Debbie Berman vágták – ez utóbbi dél-afrikai. Szerencsésnek érezhetem magam, hogy ezekkel a fantasztikus nőkkel dolgozhattam együtt, és hogy a hatásuk az egész filmen felfedezhető.”

Rendeld meg most:

 
Betöltés...