Fekete Párduc - Interjú Michael B. Jordannel

2018.07.02 12:30
A Fekete Párduc magával ragadó története rajongók generációit nyűgözött le szerte a világban. A film valóságos jelenséggé vált, és heteken át uralta a bevételi listákat, június 20-án pedig végre DVD-n is megjelent, hogy a rajongók otthonukban is újra meg újra átélhessék a kalandot.
 
Hogy a DVD-megjelenést megünnepeljük, leültünk beszélgetni Michael B. Jordannel, hogy megtudjuk, ő hogy élte meg ennek a filmeposznak a megszületését...

 
FEKETE PÁRDUC: A KIRÁLYI KOSZTÜM
„T’Challa a vakandai királyi család tagja. Királyi vér csörgedezik az ereiben, és megörökölte a trónt apjától, szóval óriási a felelősség rajta. Ezért aztán ruházatának mindig makulátlannak és királyi pompával rendelkezőnek kell lennie. A királyi öltözékének hímzését nigériai felsőkről kölcsönöztük. Ha összevetjük T’Challát és Killmongert, akkor T’Challa volt az, aki privát iskolába járt, és Killmonger, aki a körzeti iskolákba. Én ez alapján különböztetem meg ezt a két karaktert, akiket egy világ választ el egymástól.
 
Az asztrális síkon, ahol T’Challa találkozik az apjával és az őseivel, fehér hímzésű tunikát visel. A hímzés mintázatát különböző kultúrák inspirálták szerte a világból. Vannak pakisztáni ismerőseim, akik ezt a tunikát meglátva azonnal a saját kultúrájuk hímzését vélték felfedezni benne. Ezért érzem úgy, hogy az emberek különösen izgalmasnak találják majd ezeket az álomjeleneteket, mivel az itt látható hímzések megannyi különböző kultúrát megidéznek. A világ összes királyi méltósága reprezentálva van általuk.
 
T’Challa valamennyi jelmeze rendelkezik kulturális jegyekkel. A lila mellényén például enszibidi nyelven írt feliratok fedezhetők fel. A hímzés kiválasztása nagyon aprólékos munka volt, amiben Ryan Coogler rendező is segített.”


FEKETE PÁRDUC: A SZUPERHŐSJELMEZ
„A Marvel dizájncsapata – akik valamennyi szuperhősön dolgoztak – átküldött nekünk egy vázlatot arról, hogy képzelték el Fekete Párduc szuperhős kosztümjét. Ezt használtuk fel a saját változatunkhoz. A kosztüm eurojersey-ből készítettük, ami négyfelé nyújtható. Anyaga fehérben érkezett hozzánk, ezért az egészet feketére kellett színeznünk, és erre vittünk fel a különböző mintázatokat. Az anyag miatt az ehhez felhasznált tintának is nyújthatónak kellett lennie.
 
Manapság minden szuperhőskosztüm rendelkezik egyfajta mintázattal, amely sajátos textúrát ad ki, ezért aztán különösen izgatatott lettem a gondolatra, hogy én is megoldozhatom Fekete Párduc ruházatának felszínét. Az erezetek mentén apró vakandai írás fedezhető fel, amely végigfut az egész ruházaton, de a körvonalazást apró háromszögek adják. Ezt az Okavango-mintázatnak neveztem el. Az Okavango és az erezet közösen számos hengernyomású afrikai mintázatra és anyagra emlékeztetnek. Fekete Párduc ugyanis nem csak egy szuperhős, de egy afrikai király is egyben.
 
A kosztüm valójában egy macskajelmez. Tartoznak hozzá különböző cipők és kesztyűk, de amit Chadwick Boseman visel, az egy igazi, testhezálló macskajelmez. Alatta egy szürke sztreccsruhát hord, melynek köszönhetően úgy fest, mintha a vibránium ezüstös ragyogása átszűrődne a ruházata erezetén. Ezért is ezüstszínű. Az acélembert látva feltűnt, hogy Superman jelmeze alatt acélszínű ruházatot hord, ezáltal úgy festett, mintha acélból lennének az izmai. Arra gondoltam, mivel a Fekete Párduc jelmeze vibrániumból készült, mi lenne, ha mi is ilyet alkotnánk. Van egy rejtett zipzár, ami végigfut a jelmez hátán. Úgy kell felhúzni, mintha egy harisnyanadrág lenne. Fel kell húzni, aztán bele is kell gyömöszölni magunkat. Volt még egy zipzár elől is, hogy Chadwick ki tudjon menni a WC-re anélkül, hogy le kéne vennie a ruhát.”
 
Fekete Párduc szuperhősjelmez


SHURI: AZ EZÜSTKÖSZTÜM
„Mikor először találkozunk Shurival a filmben, kiderül, hogy unja már a tradíciókat. Ő tervezi meg Fekete Párduc új jelmezét, mi több, ő a Vakandai Tervező Bizottság feje, szóval fontosnak tartottam azt, hogy a karakter tekintetében kicsit eltérjünk a hagyományoktól. És nem csak abban a tekintetben, hogy a Marvel mostanában nanotechnológiában és vibrániumban gondolkodik, hanem hogy a külső jegyeket tekintve is megjelenítsük azt, mit jelent előre-gondolkodónak lenni.
 
A leszállópályán a bátyja azzal cukkolja Shurit, hogy készüljön fel rá, hogy a Harcos-vízesésnél népviseletben kell majd megjelennie. Aztán a vízesésnél Shuri el is kezd panaszkodni: ’Csipkednétek magatokat? Ez a gönc nagyon kényelmetlen!’ Szerintem ezek a dialógusok segítenek megértetni a karaktert a közönséggel. Azt mondja: ’Tudom, hogy egy hercegnő vagyok, és tudom, hogy a tradícióknak is megvan a maguk helye, de én már magam mögött hagytam ezeket.’ Ezt mondja akkor is mindenkinek, mikor a laborjában először találkozunk vele.
 
A jelmeztervek mind-mind sokat segítenek a karakter elhelyezésében. Shuri esetében fiatalos és ragyogó megjelenésben gondolkodtunk. Tényleg azt akartam, hogy kirívó és könnyed legyen, tele feltűnő színekkel. Az ezüstjelmeznek érdekes a története: a filmben ezt a jelmezt soha nem láthatjuk, ugyanis egy bizonyos jelenethez készült, ami végül nem került bele a filmbe. De mire ez kiderült, a jelmez már elkészült, méghozzá ezüst legginggel kiegészítve.”
 

SHURI: A NARANCS SZETT
„Nagy kihívás volt olyan laborruhát kitalálni, ami illeszkedik Shuri karakteréhez. Ő a Vakandai Tervező Bizottság zseniális tervezője, aki minden tekintetben előre-gondolkodó, ezért elképzelhetetlennek tartom azt, hogy a szokásos laborruhát viselje. Elsőként körbenéztem a kedvenc jelmeztervezőimnél. Megvizsgáltam Rick Owens, Gareth Pugh és Stella McCartney munkáit, ugyanis szerintem ők mindig a koruk előtt járnak, és hajlamosak szokatlan ötletekkel előállni. Végül Stella McCartney inspirált azzal, ahogy az anyagokat képes újrahasznosítani, azaz hogy újrafelhasználható matériák segítségével új anyagokat tud létrehozni – így aztán úgy döntöttem, hogy Shuri egy teljesen egyszerű ruhát viseljen a laboratóriumában, amin különleges védőréteg van.
 
Ehhez a védőréteghez pedig olyan anyagot választottam, ami nem csak védelmet nyújt, de laza és játékos is egyben. Úgy éreztem, hogy olyan érzetet kell keltenie, mintha újrahasznosított anyagból készült volna. Shurit először egy fehér jelmezben látjuk, amin hálószerű védőréteg van. A védőrétegnek az a feladata, hogy megvédje az alatta lévő anyagot, de néha saját története van, ezért néznek ki úgy Shuri jelmezein a védőrétegek, ahogy.
 
Mikor Shurit a fehér és narancs szettjében látjuk, a védőréteg ezeken organza-jellegű anyagból készült, amin igazából áttetsző. Egy hosszú zipzár van a hátulján, és összességében olyan, mint egy melegítő – részben ez a melegítőjellegű réteg ad neki védelmet. Ami a leggings-et illeti, próbáltunk valami Shurihoz illően divatos megoldással előállni. Végül aztán egy kezeslábast használtunk varrásmintákkal. Mi több, erre a kezeslábasra online bukkantam, rajta olyan varrásmintával, amely egy párduc fejét adta ki. Ez egy fekete kezeslábas volt trapézszerű szárral, amit aztán levágtunk, és egyenes szárra cseréltünk. Érdemes megnézni néhány képkockát a filmből: a fehér varrás fantasztikus. A narancsszínű mellényére átmásoltam az említett varrást. A mellény neoprénből készült: ez egy olyan anyag, amit gyakorta használunk futurisztikus ruhaanyagokhoz.”
 
Fekete Párduc Shuri jelmez


OKOYE: A DORA MILAJE
„Okoye a Dora Milaje feje, és mikor megterveztem a jelmezét, mindenképp tükrözni akartam benne a Dora Milaje történetét. Ugyanakkor rikítóbb vörössel és naranccsal akartam dolgozni, mivel a filmben a Dora Milaje-ből csak néhányan képviseltetik magukat. Azt hiszem, összesen nyolcan lehettek – de én azt szerettem volna, ha ez a nyolc legalább tíz-húsznak tűnne. Ezért is választottam ennyire feltűnő és tiszteletet parancsoló színeket. A gyöngyöket a Maasi, a Himba és a Turkana törzsek inspirálták. Ők mindnyájan feltűnő színekben pompázó és bonyolult gyöngyfüzéreket használnak, melyek mindig rendelkeznek mögöttes jelentéssel. Például minél több gyöngyöt tekersz a nyakad köré, annál vonzóbbá válsz az ellenkező nem számára. Összeségében olyannak képzeltem el a jelmezeket, mint amiket viselőik generációról generációra továbbadnak egymás között. Azt akartam érzékeltetni, hogy ezeket a büszkén továbbadott, aprólékos kézimunkával megművelt egyenruhákat viselni óriási kiváltság és tisztség.
 
Abban már nagyon korán megállapodtunk, hogy a Dora Milaje tagjait tetőtől talpig beborítjuk. És abban is egyetértettünk, hogy ezeknek a jelmezeknek gyönyörűnek kell lenniük. Nem kellettek kilátszó testrészekkel bajlódnunk, ugyanis ezek az egyenruhák olyan gyönyörűek voltak, hogy anélkül hangsúlyozták ki az ezeket viselő nők szépségét, hogy túl sokat mutattak volna magukból.
 
A Dora Milaje tagjai olyan nyakláncokat és karkötőket viselnek, melyeket a dél-afrikai Ndebele-törzsek inspiráltak. Ryan Coogler azt akarta, hogy a páncélzatnak ékszerhatása legyen, úgyhogy egy ékszertervezőt is bevontam a projektbe. Minden egyes ékszert kézzel készítették. Okoye – vezetőként – aranyból készült ékszereket visel, a többiek pedig ezüstöt. A filmkészítés során a túl fényes dolgok általában nem túl népszerűek, de ezúttal kivételt tettünk, ugyanis ennek köszönhetően a Dora Milaje egyszerűen fantasztikusan néz ki.”
 

NAKIA: A HIDZSÁB ÉS A KASZINÓJELMEZ
„Nakia egy igazi harcos. Ügynök és kém, ezért neki van a legtöbb arca a filmben. A film elején egy hidzsáb mögé rejtőzve nigériai fogolynak adja ki magát, majd a következő jelenetben már olyan ruhát visel, melyben simán elvegyülhet egy afrikai nagyváros forgatagában. Úgy is kellett kinéznie, mint aki könnyedén el tud vegyülni. A leszállópályán már farmert, könnyed blúzt és sálat visel. A Harcos-vízesésnél a Folyó törzs vezető harcosaként már népviseletben láthatjuk. Végül, de nem utolsósorban a kaszinójelenetben is új jelmezt visel. Rengeteg különböző kosztümje volt.
 
A népviseleti szettjét az afrikai Surma- és Surmi-törzsek inspirálták. Nakia egy halásztörzsből származik, ezért ruhájának egyes motívumait víz mellett élő afrikai törzsekről mintáztuk. Nem véletlenül hívják Nakia törzsét a Folyó törzsnek.
 
Több történelemkönyvben olyan fotókat láthatunk, melyeken a Surma-gyerekek virágokkal és ágakkal díszítik testüket. Nakia népviseletét leginkább ezek a képek inspirálták – ugyanakkor azt is érzékeltetnünk kellett, hogy ő valójában egy harcos, szóval a ruhája felett egy felsőtestén keresztülvetett fegyverövet viselt.
 

NAKIA: A KASZINÓJELMEZ
Nakia kaszinóban viselt jelmezéhez egy Kente-mintázatot vettünk alapul. Ebben a jelmezében úgy fest, mint egy Bond-lány.
 
A Kente-mintázat alapján csináltuk meg a ruha varrását, melyet ugyanarra az eurojersey-anyagra vittük fel, melyből a Párduc-ruha készült. Amint a teljes egészében fekete ruha elkészült, kézzel festettük meg, hogy így érjünk el egyfajta árnyalat-effektust.
 
Ez az árnyalat effektus zöld volt, némi fémes jelleggel felvértezve, úgyhogy amikor Nakia átsétál a kaszinón, a ruha mindig más helyeken csillog. Ezen kívül szüksége volt két merész bevágásra a ruhán, hogy tudjon benne harcolni.”
 

RAMONDA: VAKANDA KIRÁLYNŐJE
„Eredetileg Ramonda kinézetének a fűző is szerves részét képezte, de végül ezt elhagytuk a dizájnból. Ramondából igazi Fekete Párduc Királynőt akartunk csinálni, ezért a jelmezéhez ragyogó és sajátos mintázattal rendelkező anyagokat vettünk alapul, valamint olyan anyagokat, melyeket úgy festettek, mintha apró steppelt mintázat lenne rajtuk. Nagyon tetszett az az ötlet, hogy mindez a XVI. század angol királynőjét idézi, de azt akartam, hogy mindezzel együtt Ramonda Vakanda királynője legyen. Végtére is ő a Fekete Párduc édesanyja, ezért kellett, hogy legyen benne erő.
 
Végül aztán Ramonda ruházatát teljesen átszabtuk. Szuperhőshöz illő anyagból alkottuk meg a jelmezeit, de ezek mégis hagyománytisztelő megjelenésűek voltak. Azt akartam, hogy első pillantásra is feltűnjön, hogy ő a királynő, emiatt fest úgy, mint egy klasszikus királynő. Nagyon fontos ez az anakronizmus, ugyanis ez tradíciókat fejez ki, és megmutatja Vakanda múltját is.
 
3D-s nyomtatóval készítettük el Ramonda koronáját és a válldíszét is. Olyan megjelenést kölcsönöztem neki, amit az 1600-as, 1800-as években láthattunk. Nagyon tetszett ez a megjelenés.”
 

M’BAKU: A JARABI TÖRZS TAGJA
„M’Baku kinézetét az afrikai Dogon törzs inspirálta. Ryan Coogler azt akarta, hogy M’Baku fűszoknyát viseljen, szóval rendesen beleástam magamat a témába inspirációért. A New York-i Metropolitan múzeumban láttam is egy fűszoknyát, és nagyon tetszett, hogy a tónusai és a színezete férfias jelleget kölcsönöztek neki. A Dogon törzs tagjai a ceremóniák során fűszoknyát viselnek, ezek viszont élénk zöld és rózsaszín színekben pompáznak. Nekem egy olyan darabbal kellett előállnom, amely ugyan emlékeztett a tradicionális afrikai fűszoknyákra, de a színezete mégis jobban passzol a harcosokhoz és a férfiakhoz. Egy bőrből készült aláöltözettel is elláttam a fekete szoknyát, ugyanis a Jarabi hegyi törzs. Fent élnek a magasban, a hegyekben, ahol sok a hó.
 
Az eredeti M’Bakut Embermajomnak hívták, és a megjelenését egy ezüsthátú gorilla inspirálta. Ebből néhány dolog visszaköszön a vásznon látott változaton is. Műszőrmét használtunk, és bizony jó sok féle szőrből választhattam ki azt, amit végül a vállára helyeztünk. Ezt hűtőmágnessel rögzítettük, hogy ne mozogjon, és ne is jöjjön le a válláról. Olyan volt, mintha tényleg egy ezüsthátú gorilla szőre lett volna.
 
M’Baku a Jarabi törzs feje, akik a fák között élnek. Vibránium helyett is inkább faanyagot használnak, ezért fontos volt, hogy M’Baku pajzsa úgy nézzen ki, mintha tömör fából készült volna. Ezt Dogon törzsre jellemző faragásokkal díszítettük. A karaktert játszó Winston Duke eljött a próbaterembe, mi pedig vele együtt dolgoztuk ki és teszteltük az összes rögzítést, ami ahhoz kellett, hogy elbírja a nehéz páncélzatát. A Dogon törzs sajátosságai és a tömör fa együtt olyan kinézetet kölcsönzött neki, ami messze eltér attól, amit a Fekete Párducon láthattunk.”
 

Fekete Párduc Zuri a sámán kinézete

ZURI: A SÁMÁN KINÉZETE
„Zuri a mi sámánunk és papunk. Mikor először beszélgettünk róla, rájöttünk, hogy neki minden embert képviselnie kell Vakandában: az összes törzset. Afrika minden szegletét felhasználtuk arra, hogy elmeséljük Vakanda történetét, ezért aztán Zuri kosztüméhez Afrika valamennyi aspektusát felhasználtuk.
 
A végső jelmezének ingujján apró ezüst amulettek Észak-Afrikát – a Tuareget – idézik meg. Ezen felül egy gyöngyökkel kirakott kabátot visel, amely Vakandát hívatott reprezentálni, ugyanis más vakandain is láthatunk ilyen kabátokat, melyet a Turkana inspirált.
 
Zuri egy avagadót is visel, amely Nigériából származik. Ez egy nigériai férfiak által viselt kaftán. Erre egy csíkos poncsót is terveztünk, melyet közel 300 apró selyemfonatból állítottunk össze. Ezt a poncsót vetettük át a vállán, hogy ezzel egyfajta tradicionális külsőt kölcsönözzünk neki a Harcos-vízesésnél. Zuri igazából egyik törzset sem reprezentálja, ugyanis Vakanda valamennyi lakosa hatott rá.”
 
 

 Ha tetszett az interjú a jelmeztervezővel, nézd meg te is a

Fekete Párduc filmet DVD-n!

 

 

 
Betöltés...