INTERJÚ MICHAEL B. JORDANNEL A FEKETE PÁRDUC DVD-MEGJELENÉSE KAPCSÁN

2018.07.09 12:56
A Marvel Studios új bemutatójaként a Fekete Párduc a Chadwick Boseman által megformált fiatal afrikai herceg, T’Challa népszerű történetét meséli el. Apja halálát követően T’Challa visszatér otthonába, a világ elől elrejtett, de rendkívül fejlett afrikai Vakandába, hogy jogos örökösként elfoglalja annak trónját. De mikor feltűnik egy Koncoló névre hallgató férfi (Michael B. Jordan), T’Challa királyként és Fekete Párducként egyaránt óriási kihívás elé kerül, mikor Koncoló párbajra hívja ki őt, és ezzel nem csupán Vakanda, de az egész világ sorsa veszélybe kerül. Saját családjával szembe szállva a király kénytelen összegyűjteni szövetségeseit és szabadjára engedni a Fekete Párduc erejét, hogy legyőzze az ellenségeit, és ő maga is Bosszúállóvá váljon.
A Fekete Párduc magával ragadó története rajongók generációit nyűgözött le szerte a világban. A film valóságos jelenséggé vált, és heteken át uralta a bevételi listákat, június 20-án pedig végre DVD-n is megjelent, hogy a rajongók otthonukban is újra meg újra átélhessék a kalandot.
 
Hogy a DVD-megjelenést megünnepeljük, leültünk beszélgetni Michael B. Jordannel, hogy megtudjuk, ő hogy élte meg ennek a filmeposznak a megszületését...
 
ProVideo: Vigyél vissza minket a kezdetek kezdetére! Mire gondoltál, mikor először olvastad a Fekete Párduc forgatókönyvét?
Michael B. Jordan: Nagyon izgatott voltam. Mielőtt leültem volna elolvasni, gondoskodtam róla, hogy minden aznapi teendőmmel meglegyek. A telefonomat is kikapcsoltam, szóval teljesen felkészültem az olvasására. És amint belekezdtem, emlékszem, hogy el is öntöttek az érzelmek. Büszkeség töltött el amiatt, hogy ez a film elkészülhet.
 
PV: Mindig is érdekeltek a képregények és a szuperhősök?
MBJ: Gyerekkoromban imádtam a képregényeket. Most is nagy képregényrajongó vagyok, és a Fekete Párducban mindig is szívesen elmerültem. Nagyon szórakoztató. Imádom.
 
PV: Mindig is vágytál arra, hogy részese lehess a Marvel Moziverzumnak?
MBJ: Hogyne! Kissrác koromban mindig szuperhősöset játszottunk a srácokkal. Körbeugrándoztunk a nappaliban kezünkben díszpárnákkal, meg minden. Akkoriban mindig szuperhős vagy képregényfigura akartam lenni. Most pedig színészként végre lehetőségem van rá. Van ez a remek figura, és én lehettem a rosszfiú. Imádom ezeket a dolgokat.
 
PV: Hogy jellemeznéd a karakteredet a filmben?
MBJ: Erik Killmonger okos fickó. Oaklandben nőtt fel, de Vakanda trónjára vágyik. Javarészt ő is azokkal a dolgokkal törődik, mint T’Challa, de egészen más módon akarja elérni őket. Alapvetően ő a gonosz a filmben, de ha jól csináltuk a dolgunkat, akkor az emberek együtt tudnak majd érezni vele, vagy legalábbis megérteni az ő oldalát. A legjobb gonosztevők olyan karakterek, akikről lehet tudni, honnan jöttek, és az ember meg tudja érteni a fájdalmukat. Ryan Cooglerrel (a Fekete Párduc rendezőjével) rengeteg időt öltünk abba, hogy megpróbáljuk ezt elérni Killmongernél is. Nagyon sokat foglalkoztunk a karakter háttértörténetével. Próbáltuk a lehető legsokoldalúbb figurát összehozni.
 


PV: Nagyon élvezted, hogy rosszfiút játszhatsz?
MBJ: Az elmúlt években inkább jófiúkat játszottam, így nagyon élveztem, hogy most egy olyan rosszfiú bőrébe bújhattam, akit aztán nem lehet megregulázni. Bátran felvállalja magát, emiatt izgalmas karakter. Élveztem, hogy nem voltak határok, amiket nem lehetett átlépni, és bármit megtehettem, amit a helyzet megkívánt. Nagy élvezettel játszottam el a rosszfiút.
 
PV: Tudsz mondani valamit a forgatásról, ami meglepetésként érheti a Marvel-rajongókat?
MBJ: Miben más egy Marvel-film forgatása? Ami azt illeti, a Fekete Párduc forgatásán nem zöld hanem kék vásznat használtunk. Hogy miért, arról fogalmam sincs, de itt minden vászon kék volt. A stúdióban hatalmas, kékre festett falak álltak, nem zöldek. Ezt talán még nem hallották a rajongók.
 
PV: Melyik volt az első díszlet, ahol jártál?
MBJ: A törzsi tanácsterem, ahol Erik kihívja T’Challát a trónért. Ez az a jelenet, melyben bilinccsel a kezén kísérik a tanács elé, és ekkor mutatja meg, hogy ki is ő valójában. Ez volt az első forgatási napom, mi több, ez volt a legelső jelenetem, amit felvettünk, és kb. úgy izgultam, mint az első iskolai napomon. Nagyon izgatott voltam. Alig vártam, hogy munkába állhassak, hogy a forgatáson összefuthassak a barátaimmal, Ryan Coogler rendezővel és Rachel Morrison operatőrrel. Izgatottan vártam, hogy újra együtt dolgozhassak velük, ugyanakkor ez volt az első alkalom, hogy együtt dolgoztam Chadwickkel, ami szintén nagyon izgalmas volt. Ez egy nagyon-nagyon feszült jelenet volt, de imádtam. A legelső napon máris bevetettük magunkat a mélyvízbe, nem volt megállás.
 


PV: Mit jelent számodra az, hogy egy ilyen filmben játszhattál?
MBJ: Hogy mit jelent manapság egy fekete szuperhősfilmet forgatni? Azt hiszem, a lehető legjobbkor jött. Úgy érzem, rengeteg mindennek kellett történnie ahhoz, hogy ez a film egyáltalán elkészülhessen, de azt is megértem, hogy ez az egész üzlet.
 
PV: Minek kellett történnie?
MBJ: Chadwick Bosemannek azt a karriert kellett befutnia ezen film előtt, amit befutott. És Ryan Cooglernek is, sőt nekem is. Lupia Nyong’ónak és Danai Gurirának is. Sok mindennek a helyére kellett kerülnie ahhoz, hogy az emberek azt mondják: „Oké, itt az ideje, hogy befektessek ebbe. Ez hasznot fog nekem hozni.” Ehhez kellett a Disney és a Marvel, hogy a projekt mögé álljanak és megvalósítsák azt. Egy ilyen film nagyon sokba kerül, és ha nem működik, akkor talán soha nem készülhet hasonló. Érted, mire gondolok? Szóval nagyon sok mindennek klappolnia kellett ahhoz, hogy ez a film létrejöhessen. Úgy érzem, a sorozatok is segítettek. Olyanok, mint az Atlanta, a Bizonytalan vagy a Master of None. Rengeteg különböző ilyen sorozat megy a tévében, ezért az emberek végre úgy érzik, ideje magukévá tenni ezt a kultúrát.
 
PV: A Fekete Párduc végén Vakanda kitárja kapuit a világ előtt. Mit gondolsz a film üzenetéről? Egyet tudsz vele érteni?
MBJ: Én nem mondanám azt, hogy Vakanda kitárta a kapuit, de az kétségtelen, hogy úgy érzik, itt az ideje jobban belefolyni a világ dolgaiba. Hajlandóak szocializálódni, és ebben van is valami, ugyanis fontos, hogy a nemzetek képesek legyenek megérteni egymást. Azt hiszem, hogy elinduljon a kommunikáció különböző értékeket képviselő, különböző nemzetiségű és bőrszínű emberek között, annak nagyon pozitív üzenete van. Talán nem kell teljesen asszimilálódni ahhoz, hogy megértsük és elfogadjuk a másik véleményét, de a kommunikáció és a nyitottság nagyon-nagyon fontos dolog.
 
PV: Szívesen ellátogatnál Vakandába?
MBJ: Nagyon is! Ha lenne rá lehetőségem, hogy elutazzak oda, akkor bejárnám az egészet. Felfedezném a boltokat és a piacokat. Szerintem Vakandának a technológiája a legizgalmasabb, és biztos vagyok benne, hogy egy csomó laza kütyüvel tudnék ott játszadozni. Tudom, hogy a filmben említették a légsiklókat, és nagy királyság lenne egy ilyennel száguldozni egy sort. Baromira élvezném.
 
PV: Milyen volt a légkör a Fekete Párduc forgatásán? Könnyed vagy nagyon is komoly?
MBJ: Ryan Coogler filmjeinek forgatásán mindenki rengeteget melózik, ugyanakkor a hangulat is jó. Muszáj volt jól éreznünk magunkat, miközben ezt a filmet forgattuk. Ryan arra törekszik, hogy a laza legyen a légkör, és mindenki összedolgozzon. Nem győz poénkodni a felvételek között, mi pedig mindig megvalósíthatjuk az álmainkat. Remek érzés volt.
 

Ha tetszett az interjú, nézd meg te is a

Fekete Párduc filmet DVD-n!

 

 
 
 

 
Betöltés...