Interjú a Doctor Strange rendezőjével, Scott Derricksonnal

2017.08.10 09:04
A Marvel Stúdió Doctor Strange-e, egy világhíres idegsebészről, Dr. Stephen Strange-ről szól (Benedict Cumberbatch), akinek élete örökre megváltozik, miután egy borzalmas autóbalesetben használhatatlanná válnak kezei. Amikor a hagyományos orvoslás cserbenhagyja, gyógyulása reményében felkeresi a kies Kamar-Taj-ot, azonban gyógyulás helyett titokzatos erőket fedez fel, és hatalmas mágussá válik, aki képes visszaverni a sötét erőket, melyek a világunk elpusztítására törnek.
 
A rejtélyes, ámulatba ejtő film már megjelent Blu-rayTM-en és DVD-n. A Blu-rayTM lemez több mint 80 percnyi extrát tartalmaz. A rajongók boldogan pillanthatnak be a színfalak mögé, miközben kivágott jeleneteket, könnyfakasztó bakikat láthatnak, emellett megnézhetik a második részét a szatirikus áldokumentumfilmnek, a Thor Csapatnak. Mindemellett tartalmaz egy audiókommentárt, valamint egy exkluzív betekintést a Marvel Univerzum jövőjébe.
 
Felkerestük Scott Derrickson rendezőt, hogy megismerjük gondolatait az eddigi legvarázslatosabb Marvel filmről.
 

Azelőtt is Doctor Strange rajongó voltál, hogy felkértek volna a film rendezésére?
Mindig is imádtam a Doctor Strange képregényeket. A képregény univerzumban Doctor Strange egy friss, pszichedelikus, spirituális szellőt jelentett, ami az érkezésével kitágította a képregények határait, legyen szó látványvilágról, vagy ötletekről, karakterekről. Egy olyan filmet akartam készíteni, ami ugyanezt tenné a Marvel Moziuniverzummal.
 
 
Hogyan változtak a film világával kapcsolatos elképzeléseid?
A világ Steve Ditko illusztrációival kezdődött, még a korai képregényekben. Stan Lee és Steve Ditko munkái gyakorlatilag a film bibliái voltak. Először azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan is tudnánk ezeknek az ábrázolásoknak legalább egy részét átemelni a vászonra. Ezt fontosnak tartottuk, hogy ezzel egy újszerű látványvilágot alkothassunk. Azok az ábrázolások a mai napig előre mutatóak és korszerűek. Emellett persze más képregényeket is szemügyre vettünk. Merítettünk a The Oath-ból az asztrál-síkon játszódó harchoz, azután elkezdtük kitolni a saját képzeletünk határait. Miféle más fura dolgokat tudnánk még tenni, amit soha ezelőtt nem láttunk széles vásznon? Ez volt a központi témánk; minden jelenetnek eredetinek kell érződnie, olyasminek, amit eddig még soha nem láthattunk.
 

Az Blu-rayTM kiadás egy sor olyan jelenetet is tartalmaz, melyeket kivágtak a mozi-változatból. Miért vettétek ki ezeket?
Számos oka van annak, hogy bizonyos jelenetek végül nem kerültek be a filmbe. Volt két jelenet Kaecilius-szal és a fanatikusokkal, amit megvágtunk. Az egyik az első találkozás volt, ahol Kaecilius megöli az egyik megszállottat, és ez egyszerűen túl közhelyes volt. Végül kivettük, mert a film jobban működik nélküle, de egyáltalán nem egy rossz jelenet.
 
 
A rajongók imádják megállítani a filmet, mélyebben megvizsgálni egy-egy jelenetet, és rejtett utalások után kutatni. Mit fognak a Doctor Strange-ben találni?
Blu-rayTM-en és DVD-n a rajongók közelebbről is szemügyre vehetik a vizuális hatások többségét, és elmondhatom, bőven van mit nézni. Rengeteg részlet van, amit nem fogsz észrevenni az első vagy akár a második megtekintés alkalmával sem, és ez nem véletlen. Azt akartam, hogy olyan erős vizuális élményben legyen része a nézőnek, hogy újra- és újra meg akarja nézni az egyes jeleneteket. Nem a jegyeladások miatt, hanem mert egyszerűen nagyon sok mindezt befogadni elsőre. Amikor az első 15 perces előzetest vetítettük, a közönség a moziban azt kántálta: „Játsszátok újra! Játsszátok újra!” Mert rögtön újra látni akarod.
 
 
Az első vágás után milyen hosszú volt a film?
A Doctor Strange sose volt egy hosszú film. Az első vágás mindössze 15 perccel volt hosszabb, mint a végső, ami úgy emlékszem két óra tíz perc volt. Három teljes jelenet volt, amit kivágtunk; összességében inkább csak kurtítás volt. Ami az egész folyamatban a legmeglepőbb az az, hogy amik leginkább megrövidültek, azok a kész jelenetek voltak. Őszintén szólva nem sok akció jelenet van a filmben, ha a mennyiséget nézzük. Ha leméred ezek hosszát a filmben, fogadni mernék rá, hogy kevesebbet találnál, mint bármely más Marvel adaptációban, de ez nem tűnik fel, mert az akció maga annyira leköti a néző figyelmét. Annyira furcsa és szokatlan a látványvilága, hogy a közönség egyre csak azt hajtogatta, hogy: „Ez a jelenet nagyszerű, de túl hosszú.”  Újra és újra ezt mondták minden hasonló jelenetről. Amikor valami ennyire megterhelő vizuálisan, a nézők nem tudnak egy bizonyos mennyiségnél többet befogadni.
 
 
De az akció sose zavar össze…
Nagyon fókuszált. Ha akcióra kerül a sor nem szeretem, ha összezavar, ha csak nem azt a fajta zavarodottságot akarod éreztetni, mint amit a karakterek tapasztalnak meg. Ez történik például a Ryan közlegény megmentésében, vagy a Sólyom végveszélyben című filmben. Úgy gondolom a Rusatto testvérek nagyon jó munkát végeznek ezzel a Tél katonájában, de ehhez a filmhez és az én rendezői stílusomhoz nem illik. Én általában nagyon fegyelmezett és fókuszált vagyok. Teljesen uralni akarom, amit megél a közönség.
 
 
Mikor kezdtél el gondolkodni a film végén lévő jeleneten, amiben Thor és Doctor Strange találkozik?
Csak a film befejezése után. Sose beszéltünk arról, hogy mi lesz az összekötő jelenet, ameddig le nem zártuk a filmet. Utána elkezdtünk beszélgetni arról, hogy mi is legyen a két karaktert összekötő kapocs.
 

Amikor visszagondolsz arra, hogy milyen is volt a Doctor Strange-en dolgozni, mire emlékszel vissza legszívesebben?
A varázslatos pillanatok az ehhez hasonló filmekben általában a nagy vizuális effektek szoktak lenni, különösképp az olyan őrült, fura dolgok, amiket a Doctor Srange-ben műveltünk. Számomra ugyanakkor a legvarázslatosabb pillanatok egy filmben – függetlenül attól, hogy mennyi fantasztikumot tartalmaz – mindig is a színészek között történnek. Az, amikor látod, hogy kettő színész valóban egy új szintre emeli az egész jelenetet és valami egészen mélyen emberi történik.
 
 
Mikor erre gondolsz, melyik számodra a legkiemelkedőbb jelenet?
A Doctor Strange-ben, úgy gondolom, hogy a két legvarázslatosabb pillanat az első és az utolsó jelenet volt, amiben Benedict (Cumberbatch, aki Doctor Strange-et játssza) Tildával (Swinton, aki az Ősmágust alakítja) együtt dolgoztak. Valamint a lakásjelenet Benedict-tel és Rachel-lel (McAdams, Christie Palmer szerepében). Elképesztő volt látni, ahogy életre kel a jelenet, amiben Strange találkozik az Ősmágussal. Ez volt az első alkalom, hogy láttam Tildát a szerepében és csodálatos volt. Mindketten hihetetlenek voltak abban a jelentben.
 

Mesélj a másik kiemelkedő jelenetről…
A veszekedés a lakásban, Rachel és Strange között azért kiemelkedő, mert nagyon hatásos. Minden alkalommal, amikor az a jelenet következik, úgy érzem, hogy egy csiszolatlan kis független filmben vagyok. Rengeteg emberi tragédia van abban, ahogy Benedict egyszerűen rárobban Rachelre, ráadásul szörnyű módon, és ez mind valódi fájdalomban gyökeredzik. Elképesztő volt nézni. És az Ősmágus halála, amikor végül átadja az utolsó bölcsességet, ami végre megnyitja az utat Strange előtt az igazság felé. Borzongató volt látni azt a pillanatot is. Amikor ott vagy a felvételen és ilyen kaliberű színészeket látsz munka közben, egyszerűen felemelő.
 
 

 Ha tetszett az interjú a rendezővel, nézd meg te is a filmet!
Válaszd a Doctor Strange Blu-rayTM-t vagy Steelbook-ot:

 

 

 
Betöltés...