Interjú az Annabelle 2. rendezőjével, David F. Sandberggel

2017.12.14 13:49
Láttad, ahogy az elátkozott baba életeket tesz tönkre. Most a Démonok között alkotói meginvitálnak egy borzongató rémálomra, amely megmutatja, hogy honnan ered a rém. Néhány évvel kislányuk tragikus halálát követően egy babakészítő és felesége befogad az otthonukba egy bezárt árvaházból érkező apácát és hat fiatal lányt. Úgy tűnik, hogy imáik meghallgatásra leltek, ám a rég hallott gyerekzsivajt hamarosan sikoltozás váltja fel, ahogy az új vendégek a démon által megszállt Annabelle célpontjává válnak.
 
Az Annabelle 2. december 6-i megjelenése kapcsán David F. Sandberg rendezővel készítettünk interjút. Ha érdekelnek a film kulisszatitkai, mindenképp itt a helyed!


Hogy közelítette meg az Annabelle 2. - A teremtés forgatását?

D.F.S.: A módszerem nem különösebben különbözött attól, mint ahogy a Lotta Lostennel közös rövidfilmeket készítettük anno Svédországban. Mindig arra hagyatkoztunk, hogy a helyszín alakítsa az elmesélt történetet. Ezúttal Jennifer Spence személyében volt egy fantasztikus díszlettervezőm, aki elképesztő módon inspirált. Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de azt akartam, hogy a film helyszínét jelentő ház is fontos karakter legyen. Olyan volt, mint egyfajta purgatórium: a szereplők nem tudták elhagyni.
 

Mi alapján építették fel a házat?

D.F.S.: A kezdeti jelenetekben azt akartuk, hogy a ház barátságos, vidám helynek hasson. A kint álló fára még digitális leveleket is rajzoltunk, hogy ezáltal a ház még rusztikusabbnak, otthonosabbnak tűnjön. De miután eléri a tragédia az Anthony LaPaglia és Mirando Otto által alakított Mr. és Mrs. Mullinst, azt akartam, hogy a ház olyan legyen, mintha elhagyta volna az élet. A fák immáron kopaszok és ijesztőek legyenek, a sivatagos környezetnek köszönhetően maga az épület már-már pokolinak tűnjön. Belepte a por, izzik a forróságtól, és nincs már benne élet. Egyszerűen halott. Ütött-kopottnak akartam ábrázolni – főleg a tapétát. Leginkább Mullinsék hálószobáján akartam érzékeltetni az elmúlást: az ágyhoz kötött Esther Mullins itt töltötte az elmúlt néhány évet, és a szobával együtt ő is rothadásnak indult.

 
Mrs. Mullins kicsit olyan, mint egy rejtőzködő szörnyeteg, ugyanis a film nagy részében nem láthatjuk őt teljes egészében, és nem is tudjuk, mi vár minket, mikor végre megpillantjuk. Élvezte, hogy ezáltal feszültséget teremtett?

D.F.S.: Azt akartam, hogy a nézők a lehető legtovább morfondírozzanak azon, hogy mi rejtőzhet Mrs. Mullins maszkja mögött. Jó sok ideig tartott megtervezni azt a maszkot. Az első tervek jobbára sebhelyekről szóltak, de aztán rájöttünk, hogy a nézők pont ezt várnák tőle. Azt akartam, hogy a maszk elfedjen minden olyan sérülést, ami démoni eredete miatt soha nem tudott begyógyulni.
 

Annabelle dizájnját már az első film megalapozta, de a folytatásban alkalma nyílott arra, hogy bemutassa a kialakulásának különböző szakaszait. Ez hogy jelentkezett a baba megformálásában?

D.F.S.: Annabelle nem megszállt verziója úgy néz ki, mint egy egyszerű tárgy. De amint megszállják, a szeme megtelik élettel. A maszkokért és sminkekért felelős ADI ezt nagyon ügyesen oldotta meg. Mikor ellátogattam hozzájuk, láttam náluk egy általuk készített gorillát és néhány szörnyeteget, és mindegyiknek olyan volt a tekintete, mintha odabent egy-egy ember rejtőzött volna. Azt mondtam nekik, hogy ugyanezt szeretném Annabelle-től. Mikor ez a baba rád néz, az olyan érzés, mintha lenne valami a tekintete mögött, többé már nem tűnik egyszerű tárgynak.
 

Miranda Otto azt nyilatkozta, hogy ő nem akart ott lenni a forgatáson, mikor Annabelle is ott van, mert úgy érzi, hogy a baba figyeli őt. A fiatalabb színészek hogy reagáltak rá?

D.F.S.: Szerintem nem volt vele különösebb bajuk, habár azt bevallották, hogy ijesztően néz ki. Leginkább a Charlotte nővért alakító Stephanie Sigmant akasztotta ki a baba. Nem akarta kézbe venni, és ha lehetett, kerülte őt. Mi több, hallotta, hogy az első film forgatásán egy pap megáldotta a helyet, ezért azt kérte, hogy a mi díszleteink is legyenek megáldva. Így is történt.

 
Hogy kommunikált a fiatal színésznőkkel, akik a Mullins házba érkező árvákat játszották? Jó néhány igen ijesztő, mi több, zavarba ejtő eseményt is át kellett élniük a történet során.

D.F.S.: Mindnyájan profik voltak, és soha nem okozott nekik gondot az, hogy kihívást jelentő vagy ijesztő jelenetekben játszanak. A legfiatalabb színésznő, a mindössze 8 éves Samara Lee nagy horror-rajongó. Mikor arról beszélgettem vele, hogy ugyanúgy hívják, mint egy híres horror-széria főszereplőjét, azonnal tudta, miről van szó [A kör című filmről], mi több, kiderült, hogy róla nevezték el. Samara kedvenc rendezője James Wan, aki a Démonok között-filmeket dirigálta, és mikor a második rész megérkezett a mozikba, Samara elsőként nézte meg azt. A felolvasás során Anthony LaPaglia megkérdezte tőle, hogy szerinte nem túl ijesztő-e a forgatókönyv, mire csak annyit mondott: „Nem. Már nyolcéves vagyok.” Samara minden ijesztő jelenetben szerepelni akart.
 

A zene nagyon sokat hozzátesz a filmhez. Most először dolgozott nagyzenekari kísérettel?

D.F.S.: Igen, és fantasztikus élmény volt. A rézfúvósok nagyon sokat hozzátesznek az ijesztő pillanatok hatásosságához, és volt egy különálló próbánk a vonósokkal, melynek során különböző, furábbnál furább hangok és dallamok eljátszására ösztönöztük őket. Ezek közül nagyon sok visszaköszön a filmből is. Néhány olyan is, amit máskülönben egy zenész nem játszana el attól félve, hogy kárt tesz a hangszerében.
 

Milyen hatást vár a nézőktől, ha megnézik az Annabelle 2.: A teremtést?

D.F.S.: Az a legjobb, amikor beülök egy nézőkkel teli terembe, és a film megtekintése közben három különböző, egymást követő érzést tapasztalok meg a részükről. Az első a várakozás, amikor azt suttogják, hogy „Hú, most mi jön?” vagy „Ne, csak abba a szobába ne menj be!”, aztán mikor jól megijednek, végül pedig amikor jókat nevetnek egymáson, amiért olyan látványosan megijedtek. Ezt a három érzést várom most is.
 

 Amíg vársz a második részre, addig nézd újra az Annabelle első részét és a többi horrorfilmet is!

 

 
Betöltés...