A FEKETE PÁRDUC A SZÁMOK TÜKRÉBEN

2018.07.09 12:33
A Marvel Studios egyik legnagyobb sikereként a Fekete Párduc megérkezett DVD-n, ennek örömére összegyűjtöttünk néhány észbontó számadatot a filmmel kapcsolatban. Vakanda mindörökké!
 
2016
A Marvel Moziverzum 2016-ban mutatta be T’Challát, azaz a Fekete Párducot (Chadwick Boseman megformálásában), méghozzá az Amerika Kapitány: Polgárháború című filmben, melyben a karakter apja feltételezett gyilkosa után vetette magát.
 
5
Miután 2018 elején befutott a mozikba, a Fekete Párduc hosszú ideig uralta a bevételi listákat szerte a világban. Amerikában 8 éve ez volt az első olyan film, amely öt héten át vezette a bevételi listákat.
 
2
Letitia Wrightnak két próbafelvételen is részt kellett vennie Chadwick Boseman oldalán, hogy elnyerje Shuri szerepét a filmben. „Az egyik felvétel Los Angelesben zajlott, a másik pedig Atlantában” – meséli a színésznő.
 
2017
Az atlantai Pinewood Studios-ban és a dél-koreai Puszanban forgott Fekete Párduc forgatási munkálatai 2017 januárjában kezdődtek. A forgatás három hónapig, egészen pontosan április 20-áig tartott.
 
6
A legfontosabb szereplők egy hat hétig tartó kiképzésben vettek részt a forgatás előtt. „A forgatás előtt hat héttel mi már ott voltunk Atlantában, hogy formába lendüljünk” – vallja be Lupita Nyong’o, aki Nakait játssza a filmben. „A kaszkadőrcsapattal közösen összegyűltünk, és elkezdtünk edzeni, plusz elsajátítani a harckoreográfiát és a küzdőtechnikákat. Rengeteget melóztunk.”
 
1
Sebastian Stan – aki Bucky szerepében tűnik fel a feliratok alatti jelenetben – mindössze egy napot töltött a Fekete Párduc forgatásán. „Sebastian Stannel dolgozni nagy móka” – árulja el Letitia Wright. „Egy tó partján vettük fel azt a jelenetet mindenféle trükkfelvétel nélkül. Remek nap volt.”
 
10
Michael B. Jordan elég sajátosan jellemzi a Fekete Párducban alakított karakterét, Erik Killmongert. „Ő mindig tíz lépéssel a többiek előtt jár. Nagyon türelmes. És ez igen veszélyes jellemzője egy gonosztevőnek, hisz Erik képes kivárni a megfelelő pillanatot, és képes előre megtervezni minden egyes mozdulatát. Szeretném azt hinni, hogy magam is előrelátó vagyok, imádok sakkozni, és kiszámolni az előttem álló lépéseket. Ezt a részét nagyon át tudtam érezni a karakternek.”
 
3
Nem volt könnyű feladat Michael B. Jordan karakterét Erik Kollmongeré alakítani. „A sminkelés nagyon időigényes volt” – árulja el a színész. „Minden nap három órán át dolgoztak azon, hogy felvigyék rám Killmonger sebhelyeit.”
 
 90
Közel kilencven egyedülálló módon elkészített szilikon sebhelyet vittek fel Michael B. Jordan felsőtestére a félmeztelen harcjelenetek kedvéért. Killmonger minden egyes sebhelye egy-egy életet jelez, amit az évek során kioltott.
 
2
Michael B. Jordan nem csak a reggelente töltött el három órát a sminkszobában, de a nap végén is több órára visszament. „Minden nap, miután végeztem a felvételekkel, két óráig tartott, mire levették rólam a sebhelyeket” – árulja el a színész.
 
3
A filmhez történő kutatásai során Hannah Beachler látványtervező elutazott Dél-Afrikába, hogy inspirációt nyerjen a helyi kultúrából. „Felbecsülhetetlen értékű volt ez az utazás” – magyarázza Beachler. „Fokvárosban landolt a gépem, és aztán végigjártuk a partvidéket. Ellátogattunk Durbanba, a Golden Gate-parkba, KwaZulu-Natalba, Spionkopba és Johannesburgba, megtekintettük az Oribi Gorge-ot és Blyde folyó kanyonját, és még sok minden mást. Az út három és fél hétig tartott, és leírhatatlanul hasznos volt.”
 
4
Nem csupán Dél-Afrikát keresték fel kutatás céljából. „Négy napot töltöttem Dél-Koreában” – teszi hozzá Hannah Beachler. „Végül aztán négy hónapig forgattunk ott.”
 
150
W’Kabi páncélozott rinocéroszát a fehér rinocérosz, Afrika legnagyobb orrszarvúja inspirálta. „A dél-afrikai kutatásaink során két ilyet is szemrevételezhettünk” – magyarázza Hannah Beachler. „Az egyiket kb. 150 méterre megközelítettük.”
 
2
T’Challa húga, Shuri a második trónörökös a bátyja után. Ő a legokosabb ember Vakandában: elsőosztályú tudós és feltaláló – neki köszönhető a Fekete Párduc továbbfejlesztett öltözéke és az általa használt technológia is.
 
4
Figyeljétek meg jobban a Kimoyo-gyöngyöket a filmben, ugyanis enszibidi-szimbólumokat fedezhettek fel rajtuk. Hannah Beachler, a film látványtervezője így magyarázza őket: „Az enbiszidi egy nigériai nyelv, amely a negyedik századból származik.”
 
1
Minden Kimoyo-gyöngysorban van egy prémium gyöngy. „A prémium gyöngyöt akkor kapod meg, ha Vakandában születtél” – magyarázza Hannah Beachler. „Ez más, mint a többi. Ennek van egy kis csúcsa.”
 
4
Tudtátok, hogy négy különböző törzs van Vakandában? Vannak a Kereskedők, a Határmentiek, a Bányászok és a Folyómentiek.
 
4
A gigantikus Harcos-vízesés megépítése igen hosszadalmas munka volt. Az építkezés nagyjából négy hónapot vett igénybe.
 
12
A lélegzetelállító Harcos-vízesés díszlete 40-szer 25 méter széles és nagyjából 12 méter magas volt, míg a hozzátartozó medence két méter mélyre alkották meg.
 
700
Több mint 700 köbméternyi habot használtak el a Harcos-vízeséshez, melyet úgy alakítottak ki, hogy emlékeztessen a dél-afrikai Oribi Gorge szikláira.
 
300
Mikor a kamerák leálltak, a forgatáson azonnal laza hangulat lett úrrá. „Az egyik legviccesebb pillanat a forgatáson a Harcos-vízeséshez köthető” – emlékszik vissza Danai Gurira, aki Okoyét játssza. „Minden előzetes jel nélkül a dobosok elkezdték játszani a Drop It Like It’s Hot című számot, és hamarosan mindenki bekapcsolódott a nótába. Kb. 300 ember dolgozott aznap a forgatáson, és mindenki együtt énekelt. Egy csomó Marvel- és Disney-producer volt ott aznap, és valószínűleg egyik se értette, mi folyik itt, de tetszett nekik. Nagyon nagy móka volt.”
 
700
A film jelmeztervezője, Ruth Carter az egész világot bejárta Ghánától Los Angelesig, hogy beszerezze azokat az anyagokat és kiegészítőket, melyekből megalkotta a film 700 különböző jelmezét.
 
120
Ramonda királynő derékig érő, ezüstszínű rastafrizurája egy nagyon bonyolult paróka volt. 120 különböző hajzatból készült, melyekből kézzel állították össze a fonatokat.
 
1966
Fekete Párduc formabontó karaktere a Marvel féle Fantasztikus Négyes első sorozatának 52. számában debütált. Ez a képregény 1966-ban jelent meg.
 
50
A Marvel Studios feje, a Fekete Párduc producere, Kevin Feige alig várta, hogy megmutathassa a közönségnek ezt a nagyszabású új Marvel-filmet. „Mikor a Fekete Párduc a 60-as években bemutatkozott, igen merész húzás volt a Marvel-istállót vezető Stan Lee és Jack Kirby részéről egy olyan afrikai karaktert prezentálni, aki sok más hősnél okosabb és erősebb volt” – magyarázza Feige. „Hogy ugyanezt megvalósíthassuk a nagyvásznon ötven évvel a színre lépését követően, az hihetetlenül izgalmas érzés a számunkra.”
 
2015
Andy Serkis mindig is készen állt arra, hogy újra magára öltse a dél-afrikai fegyverkereskedő Ulysses Klaue szerepét a Fekete Párducban. A figura először 2015-ben tűnt fel a Marvel Moziverzumban, méghozzá a Bosszúállók: Ultron kora című filmben.
 
2005
Habár Chadwick Boseman számára nem volt idegen az afrikai szuperhős, a Fekete Párduc-képregényekre úgy igazán Reginald Hudlin sorozatával figyelt fel, melyek 2005-ben jelentek meg először.
 
20
A filmrajongók örvendezhetnek: a Fekete Párduc június 20-án megjelent DVD-n.

 

 
Betöltés...