9 DOLOG, AMIT BIZTOSAN NEM TUDTÁL A FEKETE PÁRDUCRÓL

2018.07.05 13:01
Hogy megünnepeljük a Marvel Studios Fekete Párducának DVD-megjelenését, leleplezünk nektek 9 észbontó titkot eme epikus szuperhősmozi forgatásáról. A vadiúj Marvel-mozi június 20-án jelent meg DVD-n. Vakanda mindörökké!
 
SZUPERHŐS TITKOK 1.
A KÉPREGÉNYEK ÓRIÁSI INSPIRÁCIÓT JELENTETTEK A FILMESEK SZÁMÁRA
Ha azt kérdezik tőle, mi inspirálta leginkább a munkában, akkor Ryan Coogler, a Fekete Párduc rendezője és társírója nem rest bevallani, hogy rendesen beleásta magát az elismert Marvel-képregény történetébe. „Mindenféle képregényt alapul vettünk” – magyarázza Coogler. „Ha megnézitek a filmünket, akkor valószínűleg fel fog tűnni, hogy kb. minden író munkássága visszaköszön benne, aki valaha is hozzányúlt T’Challa karakteréhez a Fekete Párduc-képregényekben. Stan Lee és Jack Kirby kezdősorozatával kezdve Don McGregoron, Christopher Priesten és Jonathan Hickmanen át egészen Brian Stelfreeze-ig mindenki! Mindannyijuktól kölcsönöztünk valamit. Mindegyik író rajta hagyta a kézlenyomatát a filmen, így Ross ügynök (akit Martin Freeman játszik a filmben) Christopher Priest sorozatából származik, Shuri karaktere pedig Reginald Hudlin sorozatából. Minden széria kínált nekünk valamit, és mi aztán tényleg minden sorozatból merítettünk valamit.
 
SZUPERHŐS TITKOK 2.
ISZONYÚAN ÜGYELTEK A RÉSZLETEKRE, ÉS ETTŐL A SZÍNÉSZEKNEK TÁTVA MARADT A SZÁJUK

„Hihetetlen érzés volt besétálni Vakanda díszletei közé” – mondja Danai Guira, aki Okoyét játssza a filmben. „A látványtervezőnk, Hannah Beachler fantasztikus volt. Emlékszem, hogy amikor besétáltam a törzsi tárgyalóba, csak arra tudtam gondolni, hogy ez a terem egyszerűen elképesztő. A padló átlátszó volt. Mindenhol hatalmas párduc szobrok álltak. A trón pedig nagyon afrikai volt. Sőt, az egész dekoráció is az volt. Fantasztikus élmény volt, és ez nagyon sokat segített a karakteremnek, ugyanis ahogy ott álltam, arra gondoltam, hogy ehhez fogható dolog sehol máshol nincs ezen a Földön, és nekem az a feladatom, hogy megvédjem. Hannah sok-sok nagyon menő afrikai motívumot felhasznált. Ugyan a filmben végül nem tűnik fel, de ő tervezte meg T’Challa irodáját is, ami szintén fenomenális volt. Forgattunk itt néhány jelenetet, melyek végül kimaradtak a filmből – de az iroda így is elkészült, és fantasztikusan nézett ki.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 3.
A STÁB ELUTAZOTT DÉL-AFRIKÁBA, HOGY FELKÉSZÜLJÖN A FORGATÁSRA

„Volt egy nagyon fontos útunk Dél-Afrikába, ahol kutatásokat végeztünk a Fekete Párduc látványvilágával kapcsolatban” – árulja el Hannah Beachler, a film látványtervezője. „Keresztül-kasul bejártuk az országot, és ez nagyon sokat segített később, amikor megépítettük a díszleteket. Hihetetlen érzés volt látni a színeket, az anyagokat és ahogy ezek készültek. Végül aztán úgy alakult, hogy rengeteg háttéranyagot vettünk fel Dél-Afrikában. Ugandában is forgattunk, és ezeket a felvételeket aztán a vakandai vidék bemutatására használtuk. Gyönyörű volt. A zambiai Viktória-vízesésnél is forgattunk. Mikor a harcosok átrepülnek a vízesésen, hogy a küzdőtéren landoljanak, no az a Viktória-vízesésnél készült. A küzdőtér mögött látható vízesés viszont már az Iguazu-vízesés, amely Dél-Afrikában található. Vegyítettük a kettőt, ugyanis szerettünk volna horizontot a vízesés mögé.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 4.
SEBASTIAN STAN MINDÖSSZE EGY NAPOT TÖLTÖTT A FEKETE PÁRDUC FORGATÁSÁN

„A plusz jelenet (a Sebastian Stan által megformált) Bucky-val a film végén alaposan meglepett” – vallja be Letitia Wright, aki Shurit játssza a filmben. „Nagyon boldog lettem, mikor tudomást szereztem róla. Nagy fel jár Ryannek, amiért ezt a jelenetet is hozzátette a filmhez. A forgatás vége felé vettük fel, és nagyon élveztem. Gyönyörű napunk volt, és úgy éreztem, ennél tökéletesebb alkalmunk nem is lehetne arra, hogy megtudjuk, hol bujkál Bucky Vakandában. Valahol az atlantai erdőkben vettük fel a jelenetet, és a munka mindössze egy napig tartott. Nagyon jó volt együtt dolgozni Sebastiannal. Igazán jó arc.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 5.
A FILM KEDVÉÉRT LUPITA NYONG’O-NAK TÖBB NYELVEN IS MEG KELL TANULNIA BESZÉLNI

„A filmben beszélt afrikai nyelv az Xhosa, amely egy bantu nyelv Dél-Afrikából” – árulja el Lupita Nyong’o, aki Nakiát játssza a filmben. „Olyan csettintés-szerű hangok vannak benne, melyek az én anyanyelvemből hiányoznak, ezért meg kellett őket tanulnom. Jó sokat dolgoztunk egy dialektus-szakértővel, hogy megtanuljam a helyes kiejtést. A filmben emellett koreaiul is megszólalok, ami elég nagy kihívás volt. Alig egy héttel a dél-koreai forgatás előtt vált véglegessé, hogy Nakiának pontosan mit kell majd mondania, úgyhogy az egész hetet azzal töltöttem, hogy a szövegemet memorizáljam. Ennek ellenére néha-néha megbotlott a nyelvem. Egyszer a koreai statiszták még ki is nevettek, és azt mondták, hogy véletlenül a barbecue-ról kezdtem el beszélni. De végül jól letudtuk az egészet.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 6.
LETITIA WRIGHT IGEN SZOKATLAN HELYEN TUDTA MEG, HOGY MEGNYERTE A SZEREPET

„A meghallgatás nagyon érdekes volt” – vallja be Letitia Wright. „Két felvételt is elküldtem Londonból, és nem gondoltam, hogy ennek bármiféle folyománya lesz, de aztán felhívtak, és arra kértek, hogy repüljek el Los Angelesbe egy próbafelvételre. Itt találkoztam Ryan Coogler rendezővel és Chadwick Bosemannel (aki T’Challát játssza a filmben). Szerencsére azonnal megvolt köztünk az összhang. Ezt követően hazautaztam, és hetekig nem történt semmi, de aztán visszahívtak még egy próbafelvételre. Ezúttal már Atlantába kellett repülnöm, és a hajamat is befonták, én pedig tudtam, hogy csak el kell engednem magam. Arra gondoltam, hogy ha ez összejön, az igazán különleges élmény lesz. Pár hét múlva tudtam meg, hogy engem akarnak Shuri szerepére. Épp egy buszmegállóban álltam Londonban, mikor megcsörrent a telefonom, és teljesen megkattantam! Ott sikoltoztam örömömben a buszmegállóban, annyira örültem annak, hogy részese lehetek ennek a fantasztikus filmnek.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 7.
A SZEREPLŐGÁRDÁNAK EGY HATHETES, KŐKEMÉNY KIKÉPZÉSEN KELLETT ÁTESNIE

Mielőtt elkezdődtek volna a felvételek, a Fekete Párduc szereplői elutaztak Atlantába, hogy felkészüljenek a film észbontó akciójeleneteire. „A kiképzés hat hétig tartott” – árulja el Danai Gurira. „Nagyon sokat segített, hogy fizikailag is felkészülhettem a forgatásra, nem mellesleg a karaktereink mozgásának részleteit is itt sajátítottuk el. Megtanultuk a harci koreográfiát, illetve elsajátítottuk a különböző mozgástechnikákat is. Nagyon kemény volt, de jó sokat tanultam belőle. Okoye a hadsereg tábornoka, nem mellesleg a Dora Milaje feje, szóval ő meglehetősen tradicionális harcmodorban küzd. Ahogy a lándzsáját használja, az ősi afrikai mozgásokból ered. Nagyon érdekes volt ezeket megtanulni.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 8.
A FORGATÁSON A SZÍNÉSZEK RAPCSATÁKAT VÍVTAK EGYMÁSSAL

„Számos vicces momentum adódott a Fekete Párduc forgatásán” – emlékszik vissza Letitia Wright. „Annak ellenére, hogy a munka kemény volt, és akadt egy-két fizikailag igen megterhelő jelenet is, mindig találtunk alkalmat arra, hogy egy kicsit ökörködjünk. A felvételek között rapcstákat rögtönöztünk, közös vacsorákat szerveztünk, vagy elmentünk bowlingozni. Az egyik nap egy Tűnj el! versenyt rendeztünk (melyben a résztvevők rezignált arccal futnak a kamera felé), nem utolsósorban azért, mert a film főszereplője, Daniel Kaluuya is játszik a Fekete Párducban. És hogy ki nyerte a rapcsatákat? Hogy őszinte legyek, szerintem én voltam a legjobb. Jó sok emberrel meg kellett mérkőznöm, de szerintem borzalmasak voltak.”
 
SZUPERHŐS TITKOK 9.
A KIMOYO-GYÖNGYÖK REJTETT ÉRTÉKEKKEL RENDELKEZNEK

Hannah Beachler bevallotta, hogy nagy élvezettel tervezte meg a film hipermodern kütyüjeit. „A Kimoyo-gyöngyök voltak a kedvenceim” – vallja be a látványtervező. „Egyáltalán nem fogtam vissza magam a megtervezésüknél, mivel tudtam, hogy ezeknek nagyon lazának kell lenniük. A Kimoyo-gyöngyök először a Fekete Párduc-képregényekben tűntek fel, és Ryan Cooglernek nagyon tetszett az ötlet, hogy a szereplők ezek segítségével kommunikáljanak a filmben. Ha közelebbről megnézzük ezeket a gyöngyöket, akkor láthatjuk, hogy vannak prémium gyöngyök, melyeket akkor használhatjuk, ha Vakandában születtünk. Ezeknek van egy kis csúcsuk, mellyel kitűnnek a többi gyöngy közül. Minden gyöngyön felvillannak különböző szimbólumok, de a prémium gyöngyök egy az egyben világítanak. Egy nigériai nyelvet, az enszibidit használtuk a gyöngyökön lévő szimbólumok megalkotásában. Ugyancsak enszibidi nyelvű írás fedezhető fel néhány ikonikus vakandai épület oszlopain is.”

A Fekete Párduc DVD megvásárolható itt.
 


 


 

 
Betöltés...